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To All Members 
Malaysian Bar 
 
 
Q & A on Housing Development (Control and Licensing) (Amendment) Act 2007 
(“Amendment Act”) 
 
The Amendment Act which amended the Housing Development (Control and Licensing) Act 
1966 (“Act 118”) came into force on April 12, 2007. Since then, the Conveyancing Practice 
Committee of the Bar Council (“CPC”) has received numerous queries from lawyers, 
developers and the public on the operation of some of the amendments. 
 
While it is not the policy of CPC to proffer any legal opinion on questions of law posed to 
them, the CPC has decided that in order to assist our members and without setting a precedent 
for future cases, our views on some of the queries are as follows:  
 
Question 1: 
 
Section 22D(1)of Act 118 stipulates beyond any doubt that the consent of the developer is not 
required for the absolute assignment of rights or interests in a housing accommodation. In a 
case where the developer is not the proprietor of the land, is it necessary to obta in the 
proprietor’s consent to the assignment?  
 
Answer 1: 
 
As the consent of the proprietor to an assignment was not required before the amendment, it is 
also therefore not required after the amendment. 
 
The CPC is of the view that an absolute assignment is good if served by way of a notice 
pursuant to section 4(3) of the Civil Law Act 1956. What section 22D seeks to do is to state 
the position of the law and to provide penal sanctions against a developer who requires 
consent to an assignment. 
 
The CPC notes that under both the current Schedules G and H agreements, the duty to obtain 
the issue document of title or the strata title, as the case may be, and to deliver the same 
together with an instrument of transfer lies with the developer.  



The CPC also notes that in a case of a sale of property for which no title has been issued at the 
time of sale and the developer is not the proprietor of the land, it has been the practice of 
solicitors for the purchaser or the purchaser’s financier to obtain the proprietor’s undertaking 
to deliver the issue document of title to the purchaser or the financier, when issued. It would 
therefore be prudent for a purchaser or financier to give notice of assignment to the proprietor 
as well, in which case, the undertaking from the proprietor to deliver title when issued is no 
longer necessary. 
 
To reinforce this point, the amended Schedules G & H should be brought in line with section 
22D by expressly stipulating that a purchaser may assign his rights under the sale and 
purchase agreement after the completion date without the consent of either the developer or 
the proprietor. 
 
 
Question 2: 
 
Since the developer’s consent has been dispensed with, there is no longer a need for the 
consent page to the deed of assignment between the assignor (vendor) and the assignee 
(purchaser). However, the consent page normally contains an undertaking by the developer 
to deliver the strata title and a valid and registrable instrument of transfer thereof in favour 
of the assignee. Is it necessary to request the developer to issue an undertaking by way of a 
separate letter to the new purchaser or to the new purchaser’s financier? 
 
Answer 2: 
 
The obligation of the developer to deliver the strata title when issued together with the 
instrument of transfer and the right of the first purchaser to the same is already set out in 
clause 11 of the Schedule H agreement. In an assignment from a first purchaser to a second 
purchaser, all the rights and interests of the first purchaser are assigned to the second 
purchaser. When the second purchaser requires financing, all the rights and interests which he 
obtained from the first purchaser are in turn assigned to the second purchaser’s financier. 
Hence no further undertaking from the developer, by way of a separate letter or otherwise, is 
necessary. 
 
 
Question 3: 
 
Section 22(D)(4) states that the purchaser or his financier or their respective solicitors may 
request for the necessary confirmation from the developer, subject to payment of a fee not 
exceeding RM50 for every request for confirmation. Previously, it has been a normal practice 
to require the vendor to apply for the developer's consent, at the vendor's own cost and 
expense, and the developer's administrative fee usually includes the replies or confirmations 
made to the relevant solicitors. Section 22(D)(4) provides that the purchaser should pay the 
RM50.00 for every request made. Shouldn't the vendor be paying for this?  
  
Answer 3: 
 
The law now requires the purchaser to seek the necessary confirmation from the developer, 
and to pay to the developer for every request made. The Vendor is not required to pay for this. 
 
 



Question 4: 
 
The amendments provide that the developer is permitted to charge a fee not exceeding RM50 
for every request of confirmation. In case of a subsequent request by the purchaser’s 
financier’s solicitors, can the developer charge a further sum of RM50? 
 
Answer 4: 
 
Section 22(D)(4) clearly states that a developer may charge a fee not exceeding RM50 for 
meeting every request for confirmation under the said section. 
 
 
Question 5: 
 
The standard clause normally used in a sub-sale transaction of a property for which title has 
not been issued, making it a condition precedent for the developer’s consent to be obtained, 
will have to be amended to take into consideration the effect of section 22(D). Will the CPC 
be able to come up with a precedent for such a standard clause to assist the members of the 
Bar? 
 
Answer 5: 
 
Since it is no longer necessary to apply for or obtain the developer’s consent to an 
assignment, each solicitor should be at liberty to draft the sub-sale agreement to suit the 
transaction at hand and with the amendments in mind. It would not be proper for the CPC to 
come up with any precedent for such a standard clause or for that matter any other clause in a 
sub-sale agreement. 
 
 
Question 6: 
 
In a sub-sale transaction, the SPA was signed before April 12 and the developer has given its 
conditional consent before April 12. The developer's consent was conditional, inter alia, 
upon: 
 
(i) the vendor paying the administrative charges of RM500.00; 
 
(ii) the purchaser signing a fresh deed of mutual covenants with the developer; and 
 
(iii) the developer endorsing its consent on the deed of assignment. 

 
All these conditions have not been complied with by the vendor and purchaser at this moment.  
  
1.  Is the developer's consent or the endorsement of its consent on the deed of assignment 

still required in the above case?  
 

2.  Do the vendor and the purchaser still need to comply with the developer's 
conditions imposed before April 12, since the developer is now not permitted to impose 
any conditions under the section 22D? 
 

3.  Can the developer still insist on the compliance by the vendor and the purchaser of its 
conditions which were imposed before the section 22D came into force? 

 



Answer 6: 
 
The answer to all the above three questions is “No”. 
 
If an application had been made for the developer’s consent before April 12, and all the 
conditions and payments imposed or required by the developer have been fulfilled or paid, 
and the developer had endorsed its consent to the deed of assignment before April 12, then the 
parties to the transaction should continue and complete the transaction accordingly. 
 
If the developer’s consent, conditional or otherwise, was granted before April 12, and the 
conditions or payments imposed or required have not been fulfilled or paid and the developer 
has not endorsed its consent on the assignment, then the pursuit of the developer’s consent 
should be abandoned as it no longer required. Parties are, however, required to comply with 
section 22(D)(2) and 22(D)(4). 
  
After April 12, no developer is permitted to require any consent, and this will include 
endorsement of any consent granted before April 12. It follows that as the breach can only 
occur after April 12, the question of whether the legislation has any retrospective effect does 
not arise. 
 
 
Question 7: 
 
In a sub-sale of property where the individual strata title has not been issued, in view of the 
new section 22D, please confirm the conditions precedent to such an agreement (if any) as we 
are of the view that the vendor should obtain the developer’s written confirmation on the 
status or details of the property before the completion period can commence. 
 
Answer 7: 
 
Before the Amendment Act, it had been the practice to require the vendor to obtain the 
developer’s consent and the obtaining of such consent is usually made a condition precedent 
to the completion of a sale and purchase transaction. After the amendment, there should be no 
longer any condition precedent relating to obtaining the developer’s consent.  
 
However this should not affect the requirement of other consents from any other relevant 
body or authority required under any other written law, which may continue to be made as 
conditions precedent. 
 
 
Question 8: 
 
The amendment refers to any sub-sale or re-financing. In direct purchases from a developer, 
is the developer’s endorsement of consent necessary for the Deed of Assignment (by way of 
security)? 
 
Answer 8: 
 
Section 22(D) applies to all these cases: 
 
(a) financing of the acquisition by the first purchaser from the developer; 
 
(b) sub-sale between the first purchaser and the second purchaser and purchasers 

subsequent thereto; and 
 



(c) financing of the acquisition by the second purchaser and purchasers subsequent thereto. 
 
 
Question 9: 
 
Is the consent of the developer still required for a Deed of Receipt and Reassignment?  
 
Answer 9: 
 
A Deed of Receipt and Reassignment is essentially an instrument where the financier assigns 
the rights and interests back to the purchaser/borrower. As such, consent of the developer is 
not required. 
 
 
Question 10: 
 
No amendments have yet been made to the Schedule G and H agreement under the 1989 
Regulations. The existing provisions in the Schedule G and H SPA state that the developer 
shall endorse its consent to the purchaser’s assignment to any third party and charge an 
administrative fee of RM500 or 0.5% of the purchase price whichever shall be lower. In the 
event of a sub-sale of a property where no individual document of title has been issued, the 
principal SPA (whether under Schedule G or H) having such exiting provisions would be 
inconsistent with the Amendment Act. Are the parties still bound by the existing provisions? 
 
Answer 10: 
 
We understand the amended Regulations are expected to be out soon. In the meantime, where 
there is inconsistency, the parent Act will prevail, meaning that from April 12, no consent is 
required and no administrative fee is required to be paid.  
 
 
Question 11: 
 
Does the definition of “housing accommodation” in the amended Act include serviced suites 
or apartments? 
 
Answer 11: 
 
If the serviced suites or serviced apartments are intended for human habitation or partly for 
human habitation and partly for business premises, then they will fall within the definition of 
housing accommodation as amended. It does not matter if the accommodation is erected on a 
land designated or approved for commercial development as the Amendment Act has 
removed these words from the definition of housing accommodation inserted by the 2002 
Amendment Act. 
 
 
Question 12: 
 
Does Section 22(D) apply to a housing development undertaken by DBKL, Perbadanan 
Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) or the Perbadanan Kemajuan of other States? 
 
Answer 12: 
 
Unless exempted by the Minister under section 2(2), all housing developers have to comply 
with Act 118 since 2002. Prior to December 1, 2002, Act 118 did not apply to any society 



registered or incorporated under any written law relating to co-operative societies and any 
body or agency established and incorporated by statute and under the control of the Federal 
Government or the Government of any State. 
 
 
Question 13: 
 
Does the Amendment Act apply to retail/commercial lots at shopping complexes? 
 
Answer 13: 
 
The answer is in the negative. The Amendment Act, and for that matter, Act 118, only apply 
to a housing accommodation undertaken by a housing developer in a housing development. 
Please look at section 3 of Act 118 (as amended by the Amendment Act) on the definitions of 
‘housing accommodation’, ‘housing developer’ and ‘housing development’. 
 
 
Please note that a shorter version of this Q & A may appear in the CPC’s column in theSun 
paper tomorrow. 
 
Yours sincerely, 
 
 
 
Roger Tan 
Chairman 
For and on behalf of 
Conveyancing Practice Committee 


